Czego szukasz?

Filtrowanie

myfoodprofile. your life. your health

08 lutego, 2023
Małgorzata Nieżychowska
myfoodprofile. your life. your health

Coraz więcej osób z przewlekłymi dolegliwościami bezskutecznie szuka pomocy u różnych specjalistów. Objawy gastryczne, takie jak przewlekła biegunka lub zaparcia, mogą mieć wiele przyczyn. Do najczęstszych zalicza się:

  • klasyczne alergie pokarmowe IgE-zależne
  • nietolerancje pokarmowe o podłożu enzymatycznym (np. nietolerancja laktozy)
  • celiakię
  • choroby czynnościowe albo zapalne jelit

Jeżeli powyższe przyczyny zostaną wyeliminowane, a pacjent nadal odczuwa dolegliwości, można rozważyć badanie w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych. Możliwe jest, że powyższe dolegliwości są wynikiem stanu zapalnego przewlekle toczącego się w organizmie. W przypadku zespołu nieszczelnego jelita zbyt duże cząsteczki pokarmu przechodzą przez ścianę jelita i dostają się do krwiobiegu, co aktywuje układ odpornościowy i prowadzi do powstawania kompleksów antygen–przeciwciało. Utworzone kompleksy powinny być systematycznie usuwane przez układ odpornościowy, jednak gdy tworzy się ich zbyt dużo, równowaga zostaje zachwiana i kompleksy krążą w krwiobiegu, a następnie odkładają się w narządach, co manifestuje się objawami.

Poddając się badaniu w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych, pacjent otrzymuje informację, które produkty spożywcze powinny być wyeliminowane z jego jadłospisu. Czasowa dieta eliminacyjna pozwoli wyciszyć toczący się w organizmie stan zapalny. Badanie proponowane jest osobom nie tylko z objawami gastrycznymi, ale również nawracającymi migrenami, bólami stawów, problemami skórnymi i przewlekłym zmęczeniem, których przyczyn nie udało się do tej pory zdiagnozować.

Wychodząc naprzeciw potrzebom pacjentów, firma EUROIMMUN wprowadziła nowe, odświeżone profile myfoodprofile, które zastąpią dobrze znane i cenione profile EUROLINE-FOOD. myfoodprofile to multiparametryczne, półilościowe testy, które umożliwiają detekcję przeciwciał IgG skierowanych przeciwko konkretnym składnikom pokarmowym.

myfoodprofile – skład alergenowy poszczególnych profili

Przewodnik żywieniowy – nutrition guide

Wraz z wynikiem testu pacjent otrzymuje obszerny kilkudziesięciostronicowy przewodnik, dzięki któremu wdrożenie diety eliminacyjnej będzie łatwiejsze. W przewodniku znajdziemy rozpiskę produktów dozwolonych oraz schemat diety eliminacyjno-rotacyjnej.

Znana i lubiana metoda blot

Wykonanie badania myfoodprofile jest szybkie i proste, ponieważ testy te oparte są o znaną i lubianą przez specjalistów metodę immunoblot, która w porównaniu do metody ELISA charakteryzuje się większą przepustowością i znacznym komfortem pracy w przypadku badania wielu próbek jednocześnie. Dzięki jednolitemu schematowi inkubacji produktów EUROIMMUN wprowadzenie myfoodprofile nie będzie niczym nowym dla specjalistów korzystających już z profili alergicznych EUROLINE. Badanie wykonywane jest z surowicy lub osocza odwirowanego z krwi pobranej na antykoagulant (EDTA, heparynę litową lub cytrynian). Do badania potrzeba maksymalnie 80 µl próbki pacjenta. Każdy pasek zawiera 4 kalibratory oraz pasmo kontrolne, które potwierdza prawidłowy przebieg inkubacji. Obecność kodu kreskowego na każdym pasku testowym minimalizuje ryzyko błędu ludzkiego. Paski testowe wyposażone są dodatkowo w innowacyjny adhesive strip – są one przyklejone do dna rynienki inkubacyjnej i nie obracają się w czasie inkubacji, co mogłoby skutkować nierównomiernym rozprowadzeniem reagentów.

Paski testowe powleczone są specjalistycznymi membranami z ekstraktami najczęściej spożywanych produktów spożywczych. Oprócz standardowych profili basic 1, extended 1 i advanced 1 w ofercie znajdują także profile mediterranean basic 1 i mediterranean advanced 1, które są dedykowane osobom często spożywającym produkty typowe dla diety śródziemnomorskiej, a także profil vegetarian extended 1 dla osób unikających spożywanie mięsa.

Ekstrakty blisko spokrewnionych produktów spożywczych zebrano w mieszanki, dzięki czemu w przypadku myfooodprofile advanced 1 otrzymujemy wynik dotyczący reakcji naszego organizmu nie na 216, a nawet na 235 produktów spożywczych.

Możliwość automatyzacji

W zależności od potrzeb danego laboratorium inkubację można przeprowadzić metodą manualną albo metodą półautomatyczną, dzięki urządzeniu EUROBlotMaster. Dla laboratoriów o dużej przepustowości proponujemy urządzenie EUROBlotOne, które przeprowadzi inkubację 44 próbek równocześnie, od przygotowania protokołu roboczego do digitalizacji wyniku.

Nieżychowska

Małgorzata Nieżychowska

Specjalista ds. Informacji Naukowej, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowych

533 734 756

Masz pytanie dotyczące tego tematu? 





    Katalog produktów