Czego szukasz?

Filtrowanie

XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – relacja

07 czerwca, 2017
EUROIMMUN Polska
XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie

W ubiegłą sobotę (3 czerwca 2017) wzięliśmy udział w pikniku naukowym „Dieta bezglutenowa dla dużych i małych” zorganizowanym w ramach XII Międzynarodowego Dnia Celiakii w Warszawie. Cała impreza została perfekcyjnie zorganizowana, co jest niewątpliwą zasługą zaangażowania i pracy wielu osób należących do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, m.in. Pani Anny Marczewskiej oraz Pani Małgorzaty Źródlak. Nas zachwyciła przede wszystkim luźna forma imprezy i szeroki wachlarz atrakcji. Do wyboru były wykłady, pokazy kulinarne, degustacja produktów bezglutenowych, a także gry i zabawy dla dzieci.

W sali konferencyjnej można było wysłuchać wykładów ekspertów na temat celiakii i diety bezglutenowej – dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy o ukrytych źródłach glutenu czy o różnicach w metodach monitorowania celiakii. Głos zabrały m.in. pani dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie) i dr n. med. Katarzyna Kondej-Muszyńska (Uniwersytecki Dziecięcy Szpital Kliniczny w Białymstoku). Po wykładach był czas na dyskusję, za co organizatorom wydarzenia należy się ogromny plus, bo zwykle jest go za mało, a liczba pytań i zaangażowanie słuchaczy świadczą o potrzebie dialogu.

Równocześnie trwały pokazy kulinarne potraw bezglutenowych, m.in. z wykorzystaniem zasad kuchni molekularnej. Mogliśmy spróbować pysznej zupy z mango i sorbetu przygotowanego z pomocą ciekłego azotu, co wywołało zdecydowanie największą sensację wśród najmłodszych uczestników pikniku. Weronika Madejska (www.natchniona.pl) zdradziła publiczności przepisy na mus czekoladowy oraz smoothie. Z kolei Jola Słoma wraz z Mirkiem Trymbulakiem (Atelier Smaku) poprowadzili pokaz bezglutenowej kuchni wegańskiej, przygotowując dla nas m.in. pyszne pączki. Jeżeli ktoś wybrał wykłady zamiast pokazów, to i tak na pewno nie wyszedł głodny z imprezy. Dla każdego uczestnika pikniku został przygotowany bezglutenowy obiad – spaghetti bolognese. Wystawcy także sprostali oczekiwaniom łasuchów, którzy mogli na ich stoiskach degustować bardzo wiele produktów bezglutenowych, zaczynając od ciastek i wyrobów cukierniczych, a kończąc na przysmakach wchodzących w skład bezglutenowej diety pudełkowej.

Przez cały dzień dostępne były bezpłatne porady specjalistów, dietetyka i lekarza gastroenterologa. Można było także wykonać pomiar składu ciała.

Rozmaite atrakcje czekały również na dzieci z bezglutenowych rodzin. Były to m.in. występy iluzjonisty, muzyczne i ruchowe zabawy integracyjne, konkursy wierszy i piosenek z nagrodami oraz interaktywne przedstawienie teatralne „Alicja w Krainie Czarów”. Dzięki malowaniu twarzy farbami i nauce tworzenia balonowych kreacji na pikniku zaroiło się od kolorów.

Piknik zakończyło Walne Zgromadzenie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Serdecznie gratulujemy Stowarzyszeniu tak dobrze zorganizowanej imprezy i mamy nadzieję, że zobaczymy się za rok.

Katalog produktów