Czego szukasz?

Filtrowanie

Adipokiny


Znaczenie kliniczne

Tkanka tłuszczowa wydziela różne substancje o charakterze hormonalnym, zwane adipokinami. U osób z dużą nadwagą funkcja komórek tkanki tłuszczowej (adipocytów) ulega deregulacji. Intensywność wydzielania adipokin jest uzależniona od masy tkanki tłuszczowej i stanu odżywienia człowieka. Substancje te regulują metabolizm glukozy w organizmie poprzez stymulujące lub hamujące oddziaływanie na wrażliwość tkanek na insulinę.

Adiponektyna jest obecna we krwi w wysokich stężeniach. Ekspresja adiponektyny jest obniżona w tkance tłuszczowej osób otyłych. Stężenie tego hormonu zarówno w surowicy, jak i tkance tłuszczowej u ludzi z nadwagą jest niższe niż u osób o prawidłowej masie ciała. Adiponektyna ma działanie zwiększające insulinowrażliwość i przeciwzapalne oraz chroni przed miażdżycą.

Leptyna w warunkach fizjologicznych hamuje apetyt oraz zwiększa zużycie energii i sprzyja utracie wagi. Poziom leptyny we krwi koreluje z ilością tłuszczu i wzrostem tkanki tłuszczowej, co sugeruje, że osoby otyłe wykazują oporność na działanie leptyny. Jej stężenie spada w przypadku głodu i niedożywienia. Leptyna jest adipokiną prozapalną.

Diagnostyka

Związek między poziomem insuliny i leptyny zaobserwowano u pacjentów z cukrzycą typu 2 (DMT2 – diabetes mellitus type 2). Niski poziom adiponektyny i podwyższony poziom leptyny w otyłości powoduje przewlekły stan zapalny, który sprzyja rozwojowi insulinooporności oraz DMT2, nadciśnieniu, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Niski poziom adiponektyny oraz podwyższony poziom leptyny są niezależnymi czynnikami ryzyka rozwoju zespołu metabolicznego.

Małgorzata Kozłowska

Małgorzata Kozłowska

Kierownik Działu Informacji Naukowej, Product Manager ds. ANA, ANCA

514 892 443

m.kozlowska@euroimmun.pl

Więcej informacji uzyskają Państwo, kontaktując się z naszym Działem Informacji Naukowej





    Katalog produktów