Od 1990 r. liczba osób dorosłych z nadwagą zwiększyła się przeszło dwukrotnie, a nastolatków aż czterokrotnie. Według najnowszych danych WHO (ang. World Health Organization) w 2022 r. 2,5 mld dorosłych miało nadwagę, z czego 890 mln cierpiało na otyłość. Może być ona związana m.in. z cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową i nadciśnieniem, a współistnienie tych chorób zostało nazwane zespołem metabolicznym.
Rola adiponektyny w organizmie ludzkim
Adiponektyna, zaliczana do adipokin, to białko wydzielane przez adipocyty, czyli główny rodzaj komórek budujących tkankę tłuszczową. Adiponektyna od momentu jej odkrycia w 1995 r. budzi duże zainteresowanie naukowców ze względu na działanie przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne oraz potencjalną możliwość jej wykorzystania jako narzędzia terapeutycznego w zespole metabolicznym. Adiponektyna jest cząsteczką sygnałową między tkanką tłuszczową a innymi narządami związanymi z metabolizmem. Wykazano, że w organizmie ludzkim pełni następujące funkcje:
- Wykazuje korzystne działanie metaboliczne i poprawia homeostazę energetyczną organizmu poprzez zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych w mięśniach szkieletowych, obniżenie poziomu glukozy we krwi, zmniejszenie gromadzenia się lipidów w wątrobie oraz zwiększenie insulinowrażliwości tkanek.
- Zapobiega rozwojowi nowotworów poprzez regulację proliferacji komórkowej.
- Zwiększa przeżywalność wielu różnych typów komórek (działanie przeciwapoptotyczne), blokując procesy śmierci komórkowej.
- Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, przez co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.
- Reguluje apetyt i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Adiponektyna jako potencjalny biomarker
Adiponektyna stanowi 0,01% wszystkich białek osocza, a jej stężenie we krwi jest stabilne i stosunkowo wysokie w porównaniu z innymi hormonami. Co ciekawe, w warunkach metabolicznie niekorzystnych poziom adiponektyny we krwi ulega zmniejszeniu – zjawisko to nazwano tzw. paradoksem adiponektyny. Pomimo że białko jest wydzielane przez tkankę tłuszczową, to paradoksalnie jego stężenie jest niższe u osób z nadwagą, a wyższe u tych o prawidłowej masie ciała. Jest więc odwrotnie proporcjonalne do wskaźnika masy ciała BMI (ang. body mass index) oraz stężenia insuliny i trójglicerydów we krwi.
Zmniejszeniu tkanki tłuszczowej, czyli utracie wagi, towarzyszy wzrost stężenia adiponektyny i wrażliwości na insulinę, toteż adiponektyna może stanowić potencjalny biomarker służący do oznaczania insulinooporności. Niskie stężenie adiponektyny może być zatem uważane za predyktor występowania i rozwoju choroby wieńcowej, cukrzycy i miażdżycy. Adiponektyna może stać się biomarkerem pozwalającym na oszacowanie ryzyka wystąpienia tych chorób.
Badanie stężenia adiponektyny
Adiponektyna nie podlega wahaniom dobowym, dlatego badanie można wykonać o dowolnej porze dnia, a materiałem pobieranym od pacjenta jest krew. Ilościowe oznaczenie adiponektyny w ludzkiej surowicy lub osoczu można przeprowadzić, wykorzystując test immunoenzymatyczny ELISA (ang. enzyme-linked immunosorbent assay). Adiponektyna występuje w osoczu w wysokich stężeniach (3–30 µg/ml), przy czym wyższe wartości obserwuje się u kobiet. Typowe jest również zmniejszanie się poziomu adiponektyny wraz z wiekiem. EUROIMMUN w swojej ofercie posiada test diagnostyczny służący do ilościowego oznaczania adiponektyny:
- Zestaw testowy ELISA – nr kat. EQ 6446-9601 – w celu wsparcia diagnostyki chorób związanych z nadmiarem lub niedoborem adiponektyny.
Podsumowanie
Adiponektyna jest kluczowym mediatorem ogólnoustrojowej wrażliwości na insulinę i homeostazy glukozy. Oddziałuje przede wszystkim na wątrobę, trzustkę, serce, układ immunologiczny oraz tkankę tłuszczową. Główne efekty metaboliczne adiponektyny polegają na hamowaniu wydzielania glukozy w wątrobie i tłumieniu odpowiedzi zapalnych w organizmie. Ponadto białko to ma działanie przeciwapoptotyczne, które zostało udokumentowane szczególnie dla komórek trzustki i miocytów sercowych. Niskie stężenie adiponektyny, charakterystyczne dla osób z otyłością, powoduje przewlekły stan zapalny, sprzyjający m.in. rozwojowi insulinooporności, nadciśnieniu tętniczemu czy miażdżycy.
Piśmiennictwo
- Kadowaki T. et al., Adiponectin and adiponectin receptors in insulin resistance, diabetes, and the metabolic syndrome, The Journal of Clinical Investigation 2006; 116 (7).
- Dąbrowska M. et al., Adiponektyna a insulinooporność i miażdżyca, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011; 7 (3).
- Turer A.T. et al., Adiponectin: mechanistic insights and clinical implications, Diabetologia 2012; 55, 2319–2326.
Izabella Podsiadły
Specjalista ds. Informacji Naukowej, Junior Product Manager ds. Diagnostyki Gruźlicy