Alergeny pokarmowe dostają się do organizmu poprzez przewód pokarmowy. W krótkim czasie po ich spożyciu reakcja immunologiczna zależna od specyficznych przeciwciał IgE może prowadzić do objawów, takich jak pieczenie lub swędzenie jamy ustnej, nudności, skurcze jelit i żołądka, biegunka lub zaczerwienienie skóry. Ciężkie reakcje są związane z napadami astmy, dusznością i podwyższonym tętnem. W rzadkich przypadkach prowadzą do wstrząsu anafilaktycznego. Pokarmy, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne, to orzechy (w tym orzeszki ziemne), soja, pszenica, ryby, mleko i jajka. Przy częstości występowania od 5 do 10%, alergie pokarmowe odgrywają ważną rolę, szczególnie u dzieci i niemowląt. U dorosłych ten rodzaj alergii występuje rzadziej i dotyczy od 1 do 5% osób.
EUROMMUN oferuje różnorodne profile pokarmowe (EUROLINE) do wykrywania alergii na produkty spożywcze. Pozwalają one na oznaczenie in vitro specyficznych przeciwciał IgE przeciwko wielu alergenom pokarmowym w surowicy. Dodatkowo całkowite stężenie przeciwciał IgE można określić za pomocą testu Total IgE ELISA.
Alergologiczne testy EUROLINE (broszura + katalog)
Diagnostyka serologiczna alergii – wykrywanie sIgE za pomoca profili alergologicznych (artykul)
Przyczyny rozbieznosci miedzy wynikami testow in vivo a in vitro w diagnostyce alergii IgE-zaleznej (artykul)
Diagnostyka komponentowa jako przydatne narzędzie przed odczulaniem na pyłek traw i drzew (artykul)
Od ekstraktu do komponentu – molekularna diagnostyka alergii (artykul)