Czego szukasz?

Filtrowanie

Alergia pokarmowa


Informacje kliniczne

Alergeny pokarmowe dostają się do organizmu poprzez przewód pokarmowy. W krótkim czasie po ich spożyciu reakcja immunologiczna zależna od specyficznych przeciwciał IgE może prowadzić do objawów, takich jak pieczenie lub swędzenie jamy ustnej, nudności, skurcze jelit i żołądka, biegunka lub zaczerwienienie skóry. Ciężkie reakcje są związane z napadami astmy, dusznością i podwyższonym tętnem. W rzadkich przypadkach prowadzą do wstrząsu anafilaktycznego. Pokarmy, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne, to orzechy (w tym orzeszki ziemne), soja, pszenica, ryby, mleko i jajka. Przy częstości występowania od 5 do 10%, alergie pokarmowe odgrywają ważną rolę, szczególnie u dzieci i niemowląt. U dorosłych ten rodzaj alergii występuje rzadziej i dotyczy od 1 do 5% osób.

Diagnostyka

EUROMMUN oferuje różnorodne profile pokarmowe (EUROLINE) do wykrywania alergii na produkty spożywcze. Pozwalają one na oznaczenie in vitro specyficznych przeciwciał IgE przeciwko wielu alergenom pokarmowym w surowicy. Dodatkowo całkowite stężenie przeciwciał IgE można określić za pomocą testu Total IgE ELISA.

Małgorzata Kozłowska

Małgorzata Kozłowska

Kierownik Działu Informacji Naukowej

514 892 443

m.kozlowska@euroimmun.pl

Więcej informacji uzyskają Państwo, kontaktując się z naszym Działem Informacji Naukowej





    Katalog produktów