Czego szukasz?

Filtrowanie

Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne – nowy trend w diagnostyce

16 marca, 2023
Małgorzata Nieżychowska

Czym są nadwrażliwości pokarmowe?

Nadrzędnym terminem określającym wszelką nieprawidłową reakcję naszego organizmu na dawki pokarmu tolerowane przez większość ludzi są nadwrażliwości pokarmowe. Dzielimy je na:

  • immunologiczne, czyli takie, które angażują nasz układ odpornościowy:
    • nadwrażliwości IgE-zależne (np. klasyczna alergia pokarmowa)
    • nadwrażliwości IgE-niezależne (np. nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna)
  • nieimmunologiczne, czyli takie, w których mechanizmy immunologiczne zostały wykluczone, np.:
    • nietolerancja laktozy
    • nietolerancja fruktozy
    • nietolerancja niektórych leków

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jest powszechnie nazywana nietolerancją pokarmową IgG-zależną, alergią utajoną, bądź alergią pokarmową IgG-zależną .

Jak dochodzi do nadwrażliwości i co powoduje stan zapalny?

Do nadwrażliwości pokarmowych dochodzi w wyniku przewlekłego stanu zapalnego w jelicie. Za przyczynę nietolerancji uważa się czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza, spożywanie nadmiernie przetworzonej żywności oraz wysoki poziom higienizacji i związane z tym zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej. Kolejnym powodem może być nadmierny, długotrwały stres, a także nadużywanie leków, alkoholu i używek.

Zespół nieszczelnego jelita

Jedna z hipotez dotyczących przyczyn nadwrażliwości pokarmowych wiąże je z tzw. zespołem nieszczelnego jelita. Przewlekle toczący się proces zapalny w organizmie powoduje wzrost przepuszczalności jelit, w wyniku czego do krwioobiegu przenikają zbyt duże, nie do końca strawione cząsteczki pokarmu. W konsekwencji następuje aktywacja układu immunologicznego i produkcja przeciwciał, które łączą się z alergenem, tworząc kompleksy immunologiczne. Kompleksy te są usuwane przez układ odpornościowy, jeżeli jednak nagromadzi się ich zbyt dużo, mogą odkładać się w różnych narządach. Skutkiem tego mogą być objawy dotyczące wielu układów i narządów.

Jak wygląda diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych?

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych polega na oznaczeniu swoistych przeciwciał w klasie IgG przeciwko konkretnym produktom spożywczym. Produkty te są zebrane w tzw. panelach, czyli jednorazowo bada się wiele produktów spożywczych. Im większy panel, tym bardziej kompleksowe badanie.

W ofercie EUROIMMUN dostępnych jest 7 profili do diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych:

Jak wdrożyć nowe testy do laboratorium?

Podstawowy sprzęt niezbędny do wykonania badania myfoodprofile to:

  • kołyska laboratoryjna (inkubacja testów)
  • skaner płaski (pomiar wybarwienia pasm)
  • program EUROLineScan (ocena i wydanie wyniku)

 

Laboratoria wykonujące znaczne ilości testów typu myfoodprofile mogą skorzystać również z automatów EUROIMMUN:

  • EUROBlotMaster44 (11 do 44 oznaczeń myfoodprofile w jednym załadunku)

 

EBM EBO

 

  • EUROBlotOne (11 do 44 oznaczeń myfoodprofile w jednym załadunku)

Diagnostyka z wykorzystaniem automatów EUROIMMUN jest niezwykle prosta i szybka. Wykonanie badań dla 44 pacjentów (profilem podstawowym – myfoodprofile basic 1), 22 pacjentów (profilem rozszerzonym – myfoodprofile extended 1) lub 11 pacjentów (profilem zaawansowanym – myfoodprofile advanced 1) zajmuje ok. 4,5 godziny.

Blot wygrywa z ELISĄ w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowych

Z punktu widzenia laboratorium diagnostycznego metoda blot jest znacznie korzystniejsza niż ELISA – ze względu na znacznie wyższą wydajność, oszczędność czasu pracy diagnosty oraz miejsca w laboratorium.

Przykładowo: aby przeprowadzić badanie ponad 200 produktów spożywczych z wykorzystaniem metody ELISA, niezbędne jest zainkubowanie aż 3 płytek ELISA dla jednego pacjenta, ponieważ w tej metodzie każdy składnik pokarmowy umieszczony jest w osobnej studzience reakcyjnej. Oznacza to zajęcie aparatu na kilka godzin przez badanie jednego pacjenta.

W testach blot myfoodprofile, by zbadać u jednego pacjenta 216 produktów spożywczych, wystarczy zainkubować 4 paski testowe (każdy z nich zawiera 54 produkty). Jednocześnie na tym samym niewielkim urządzeniu (EBO) można nastawić inkubacje dla 11 pacjentów.

Nieżychowska

Małgorzata Nieżychowska

Specjalista w Dziale Informacji Naukowej, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowych

533 734 756

Masz pytanie dotyczące tego tematu? 





    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Katalog produktów