Czego szukasz?

Filtrowanie

Diagnostyka weterynaryjna dla wielbłądów


Bruceloza

Bruceloza jest chorobą odzwierzęcą wywoływaną przez bakterie Gram-ujemne z rodzaju Brucella spp. Gatunki Brucella abortus i Brucella melitensis zidentyfikowano u wielbłądów. Choroba została po raz pierwszy opisana w 1931 roku. Chociaż objawy kliniczne u wielbłądów są na ogół łagodne, Brucella spp. może być przenoszona na ludzi przez świeże mleko lub surowe mięso i stać się poważnym problemem zdrowotnym.

Koronawirus MERS

Bliskowschodni zespół oddechowy (MERS – Middle East respiratory syndrome) jest wywoływany przez wirusa MERS-CoV. Jak dotąd wszystkie ludzkie infekcje MERS-CoV pochodziły z Bliskiego Wschodu. Około 40% potwierdzonych przypadków było śmiertelnych. Okres wylęgania wynosi 2–14 dni, średnio 5–6 dni. W transmisji szczególnie ważną rolę odgrywają wydzieliny górnych dróg oddechowych osób zakażonych, które mogą być źródłem zakażenia, m.in. podczas kichania czy kaszlu.

Wirus zapalenia wątroby typu E

Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV – hepatitis E virus) należy do rodziny Hepeviridae i jest jedną z najczęstszych przyczyn ostrego wirusowego zapalenia wątroby u ludzi na całym świecie. Epidemiczne zakażenia HEV często występują w krajach rozwijających się. Jednak liczba sporadycznych przypadków wzrasta również w krajach uprzemysłowionych. Podczas gdy infekcja HEV u ludzi generalnie ustępuje samoistnie, kobiety w ciąży i niemowlęta w krajach rozwijających się wykazują zwiększoną śmiertelność. U pacjentów z obniżoną odpornością może rozwinąć się przewlekła infekcja HEV. Zakażenie zwykle następuje poprzez skażoną żywność, np. poprzez spożycie skażonej wody lub surowego czy niedostatecznie podgrzanego mięsa lub mleka pozyskanego od zakażonych zwierząt. Nie można wykluczyć przeniesienia przez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Małgorzata Kozłowska

Małgorzata Kozłowska

Kierownik Działu Informacji Naukowej, Product Manager ds. ANA, ANCA

514 892 443

m.kozlowska@euroimmun.pl

Więcej informacji uzyskają Państwo, kontaktując się z naszym Działem Informacji Naukowej





    Katalog produktów